maandag 15 februari 2010

Verschillen tussen taart en vlaai...

Iedereen heeft welleens een taart of vlaai gegeten. Toch is het verschil tussen de taart of vlaai wat voor velen niet helemaal duidelijk.

Een taart is van cakebeslag zonder boter gemaakt. Het gebak van de taart is meestal luchtig. Toch zijn de taarten in allerlei varianten te maken. De meeste taarten hebben een ronde vorm maar dit hoeft niet altijd. Er worden steeds meer taarten in de vierkante vorm gemaakt. De buitenkant van de taart is vaak versierd met slagroom, chocolade of gekleurde sirooplijnen. In Nederland zijn de appeltaart, chocoladetaart, aardbeientaart, mokkataart en slagroomtaart bekend. In Belgie kent men ook een suikertaart.

Op verjaardag is het werelwijd gebruikelijk om kaarsjes op de taart te plaatsen. Het aantal kaarsje dat op de taart is geplaatst is everedig aan de bereikte leeftijd. De brandende kaarsjes dienen in allemaal uitglazen te worden. Volgens bijgeloof haalt men het volgende jaar als alle kaarsjes worden uitgeblazen.

Ook de (limburgse)vlaai eten we als er iets te vieren valt, maar is anders van samenstelling. De vlaai bestaan uit een bodem van deeg, die plat is en openstaade randen heeft. De vlaai is gevuld met vruchten zoals kruisbesen, kersen, pruimen en rijst. Vlaaien worden vooral associeerd wordt met de provincie Limburg. Op dit moment is de vlaai wel in heel Nederland te koop.

Wilt u een taart of vlaai laten bezorgen? Kijk dan op onze website.